שלום לכולם,
שמי אלון לאופמן ואני שמח להציג את עצמי בפניכם היום כמומחה בתחום שפת הגוף ופענוח קודים לא מילוליים ומקרו הבעות פנים.
במשך למעלה מעשור שירתי בהערכה וניתוח השפה הגופנית בגופים שונים בארץ ובעולם.
ברצוני להדגיש את החשיבות הרבה של שפת הגוף בחיי היומיום. שפת הגוף, שכוללת את התנועות, ההבעות והתנוחות הגופניות שלנו, היא כלי תקשורת משמעותי ביותר שלעתים קרובות אומר יותר מהמילים עצמן. כאדם שעוסק בתחום ניתוח ופיענוח שפת הגוף אני יכול לומר בבטחון כי מעל 70% מהמסר שלנו מועבר בשפת הגוף ורק 30% הוא מועבר על ידי המלל.
למרבה הפליאה, אנשים לא יודעים להגדיר את כל המכלול של שפת גוף וכבר בתחילת המאמר, חשוב לי להציג את הפרמטרים הרלוונטים בנושא: תנועות, הבעות (מיקרו הבעות), טונציה, לבוש וריח.
החשיבות של שפת הגוף ביצירת רושם ראשוני
הרושם הראשוני שאנו יוצרים על אדם נוצר בתוך שניות ספורות. שפת הגוף היא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר ביצירת אותו רושם ראשוני, שקובע במידה רבה את עמדתנו למול האדם שלפנינו. שפת הגוף יוצרת מסר שאינו מילולי עוד לפני שנפתח את פינו. כבר מהרגע הראשון שבו אנו פוגשים אדם, גופו "מדבר" אלינו באמצעות תנוחות, תנועות, הבעות פנים ומרחקים. מסרים אלה נקלטים על ידינו באופן תת-הכרתי וחושפים מידע בעל ערך רב על כוונות, רגשות, מצבו הנפשי ואמינותו של האדם.
חשיבותה של שפת הגוף בפגישה ראשונה גדולה במיוחד, משום שבשלב זה אין לנו מידע אחר עליו אלא את המסר הלא מילולי הזה. מחקרים הראו כי כ-70% מההתרשמות הכוללת שלנו מאדם נקבעת מהמרכיבים הלא מילוליים, ביניהם שפת גוף.
חשוב לזכור כי בכל שלב שבו אנו מתרשמים מאדם זה או אחר יש לקחת בחשבון האם יש לו מגבלות פיזיולוגיות שמשפיעות על שפת הגוף שלו. דבר נוסף, ככל שנכיר יותר את האדם שמולנו כך יקל עלינו להבין את שפת הגוף שלו.
בזמן שמסר מילולי עלול להיות מוטעה או שקרי, שפת הגוף היא לרוב "לשון האמת" שחושפת את המצב האמיתי מאחורי המילים. התוויות הגוף כגון עיניים נמנעות ממבט ישיר, ידיים חסומות, גוף מכווץ או רגליים נרתעות, מעידות על חוסר ביטחון, פחדים וחשדנות גם אם הדיבור מרשים לכאורה.
מבחינה פסיכולוגית, שפת גוף חיובית של ביטחון עצמי, נוכחות, קשר עין ראוי, גוף פתוח ומאיר פנים – מעבירה מסר כי האדם חסר חששות, כן, בעל כריזמה וראוי לאמון. זהו מפתח להצלחה בראיונות עבודה ובניהול משא ומתן, שכן אנו מאמינים ונוטים להיכנע להשפעתם של אנשים עם שפת גוף משכנעת ואסרטיבית.
בהקשר חברתי ורומנטי, שפת גוף נכונה יוצרת משיכה ואנרגיות חיוביות, שכן היא מעידה על ביטחון עצמי, עניין ונכונות לפתיחות. לעומת זאת, שפת גוף מסוגרת, מוזרה או לא טבעית – עלולה לגרום דחייה, חשדנות וחוסר אמון. זה תופס גם בעולם הבטחוני.
השאלה המתבקשת היא האם ניתן לשלוט ולנצל את שפת הגוף באופן מניפולטיבי?
התשובה היא שניתן אך הדבר מורכב. בזמן שאנו מדברים קשה לנו לחשוב בו-זמנית על מה שאנו אומרים ועל מה ששפת הגוף שלנו משדרת. גם האדם הכי מנוסה יכול להיות בשליטה ומודעות גבוהה לשתי התשדורות הללו למשך זמן מוגבל בלבד. אז איך ניתן לשפר את השליטה בשפת הגוף שלנו?
טכניקות שליטה בשפת הגוף עשויות לכלול תרגול של תנוחות גוף המשדרות נינוחות, שליטה ופתיחות. קשר עין ממושך, חיוך ולחיצת יד איתנה עשויים לחזק אצל הצד השני תחושה של אמינות וביטחון, גם אם הדבר רחוק מהאמת. מניפולציה מוצלחת של גורמים אלה יכולה לגרום להטעיה מלאה לגבי הכוונות והרגשות האמיתיים. עם זאת, משחקים מניפולטיביים עם שפת הגוף הם טקטיקה מסוכנת. שפת גוף כוזבת קשה לשמר לאורך זמן וחשיפתה עלולה לגרום לנזק חמור לאמון. בנוסף, שימוש מניפולטיבי כזה בשפת גוף הינו צעד לא אתי ומנוגד לערכים של כנות, יושרה וקשר בין-אישי אמיתי.
במקום זאת, המלצתי כמומחה היא לפתח שליטה בשפת הגוף ממקום אמיתי, המשקף את הרגשות והכוונות הפנימיים שלנו, אך בצורה המיטבית והמדויקת ביותר. שפת גוף כנה וחזקה יכולה להגביר את ההשפעה והאמינות שלנו, מבלי לאבד את הלגיטימיות והיושרה.
בסופו של דבר, שפת גוף מניפולטיבית עלולה לעבוד לטווח הקצר, אך היא מהווה דרך בלתי ראויה להשגת יחסים אמיתיים ובנייה של אמון ארוך טווח. רצוי להשתמש בשפת גוף כדי להעצים את מי שאנחנו באמת, ולא כאמצעי להונאה וניצול לרעה.
בחיי היום-יום, שפת הגוף משמשת כאמצעי חשוב להעברת מסרים ורגשות. דרך תנועות הידיים, שפת הגוף יכולה להבהיר, להדגיש ואף לסתור את המילים שאנו משתמשים בהן. לדוגמה, חיוך רחב עשוי להפוך משפט פשוט לביטוי של שמחה וחום, בעוד שגב כפוף ומבט נוגה עלולים להעביר תחושה של עצב או חוסר ביטחון.
חשוב לזכור שתקשורת אפקטיבית דורשת התאמה בין שפת הגוף לבין המילים שאנו משתמשים בהן. סתירות בין השניים עלולות ליצור בלבול ואי-נוחות בקרב הצד השני. לכן, חשוב להיות מודעים לשפת הגוף שלנו ולהקפיד על שידור מסרים ברורים ועקביים. כמו כן הואיל ולרוב איננו מודעים לשפת הגוף שלנו אנו מתרכזים במה שאנו אומרים, חשוב לדעת מה הם מנהגי המקום ולא ליצור בטעות מסר שאינו הולם או אפילו פוגע בצד השני וכל זאת בגלל שאין אנו יודעים את מנהגי המקום בשפת הגוף.
במקומות העבודה, שפת גוף נאותה יכולה לסייע בהשגת מקצועיות ואמינות. עמידה זקופה, קשר עין ישיר ולחיצת יד איתנה יכולים ליצור רושם חיובי ומשכנע. מצד שני, שפת גוף שלילית כמו זרועות שלובות או הסתובבות נלאית עלולה להעביר חוסר עניין או חוסר מחויבות.
בתחום המכירות והשיווק, שפת הגוף היא כלי חיוני. מוכרים מצליחים יודעים כיצד להשתמש בשפת גוף פתוחה, ידידותית וכנה כדי ליצור קשר עם הלקוחות ולרכוש את אמונם. חשוב לציין כי אין תבניות התנהגותיות בשפת הגוף ומה שמתאים לי כאינדיבידואל לא בהכרח יהיה מתאים לאדם אחר בכדי שזה יהיה אוטנטי למרות שאנו חושבים על זה צריך לדעת מה היא שפת הגוף האינדיבידואלית של כל אחד מאיתנו ולהכיר אותה.
ביגוד
מה שאנחנו לובשים מושפע משפת הגוף שלנו וכמומחה לשפת גוף, ארצה להתייחס לכמה היבטים בהקשר זה:
- בחירת הבגדים – בחירת סגנון הלבוש שלנו יכולה לשקף את מצב הרוח, הביטחון העצמי והתדמית שאנו רוצים להקרין. לבוש רשמי עשוי להעביר מסר של רצינות וסמכות, בעוד לבוש ספורטיבי יותר עשוי להעיד על גישה פחות רשמית ויותר משוחררת.
- איך אנו לובשים את הבגדים – האופן שבו אנו לובשים את הבגדים יכול לשדר מסרים מסוימים. בגדים מגוהצים ומטופחים עשויים להצביע על תשומת לב לפרטים וזהירות, בעוד בגדים מקומטים או רופפים עלולים להעביר אדישות או חוסר ביטחון.
- הצבת ידיים – הצבת הידיים, כמו חיבוק עצמי או שילוב ידיים, יכולה להיות מושפעת מהבגדים שלנו ומרמת הנוחות שלנו בהם. במקביל, תנוחת הידיים עשויה להשפיע על האופן שבו הבגדים נראים ומונחים על הגוף.
- תנועתיות – סוג הבגדים שאנו לובשים עשוי להשפיע על תנועתיות הגוף שלנו ועל שפת הגוף הכללית. לבוש צמוד מדי עלול להגביל תנועות, בעוד בגדים רחבים יתרו עלינו חופש תנועה גדול יותר.
- הקרנת ביטחון – תחושת הנוחות והביטחון שאנו חשים בבגדים שלנו עשויה להשפיע על שפת הגוף שלנו והופעתנו הכללית. ביגוד שאינו תואם את הסגנון והאירוע עלול לגרום לנו לחוש חוסר ביטחון וכתוצאה מכך לשדר מסרים שליליים דרך שפת הגוף.
טונציה
טונציה היא אחד ממרכיבי השפה הלא-מילולית החשובים ביותר בשפת הגוף. היא מתייחסת לעוצמה או לכוח שבו תנועה או תווית גופנית מבוצעת. טונציה גבוהה מעידה על ביטחון, נחישות ואסרטיביות, בעוד טונציה נמוכה יכולה לרמוז על חוסר ביטחון, ספקות או חוסר מעורבות.
בהקשר של תקשורת בין-אישית, טונציה גבוהה יכולה להעביר מסר של סמכות, מנהיגות ומוטיבציה. לדוגמה, נואם בעל טונציה גבוהה בתנועות הידיים והגוף שלו ינחיל תחושה של כריזמה וביטחון עצמי. לעומת זאת, טונציה נמוכה עלולה להיתפס כחוסר אמינות או חוסר עניין.
במצבים עסקיים, שליטה בטונציה יכולה להשפיע על האופן שבו אדם נתפס על ידי עמיתים או לקוחות. טונציה גבוהה מרמזת על מקצועיות, יכולת הובלה ושליטה, בעוד שטונציה נמוכה עלולה לרמז על חוסר ביטחון או זלזול. חשוב לזכור שטונציה גבוהה מדי עלולה להיתפס כאגרסיביות או התגרות מיותרת. לכן, השימוש הנכון בטונציה בהקשר הנתון הוא קריטי להעברת המסר הרצוי בצורה אפקטיבית ומכבדת.
שפת גוף בטלפון
למרות שבשיחת טלפון אנחנו לא רואים פיזית את שפת הגוף של הצד השני, עדיין ניתן לשמוע ולחוש סימנים לא מילוליים המשדרים מסרים דרך האופן שבו האדם מדבר ומתבטא. ישנם מספר גורמים שיכולים לחשוף שפת גוף גם בשיחה טלפונית:
- טון הדיבור – טון הקול יכול לשדר רגשות כמו עצבנות, מבוכה, ביטחון עצמי, תוקפנות או שקט. טון רגוע ושליו יכול להצביע על שפת גוף רגועה, ואילו טון מתוח ומזדעזע עשוי לרמז על שפת גוף מוטרדת.
- קצב הדיבור – דיבור מהיר או מבולבל עשוי להעיד על חוסר ביטחון ותנועתיות בלתי רגילה. דיבור איטי ומדוד יכול להעביר תחושה של שליטה ורוגע בשפת הגוף.
- שתיקות – כאשר שומעים שתיקות ארוכות או נשימות עמוקות, זה עשוי לרמז על היסוס, אי נוחות או גוף שפת מתח.
- הטעמות ודגשים – האופן שבו נדגיש מילים או משפטים מסוימים יכול לחשוף מרכיבים כמו בטחון, כנות, ספקנות או דאגה דרך שפת הגוף.
- קולות רקע – נשימות כבדות, קולות לחיצה, רעשים או שיעולים עשויים להעיד על מצבים גופניים מסוימים המקושרים לשפת גוף מתוחה או מרגיעה.
למרות שלא רואים את התנועות והתנוחות הפיזיות, האופן שבו הצד השני מתבטא ומדבר יכול לחשוף רמזים רבים לשפת הגוף וגם לסייע בפרשנות המסרים שמאחורי המילים. התקשורת הלא מילולית באה לידי ביטוי גם בשיח טלפוני דרך מגוון גורמים קוליים. האם ניתן לשלוט בזה? אתם כבר מבינים כי התשובה היא כן. זכרו – בכל פעם שאתם שומעים את ההקלטה ״שיחתכם חשובה לנו והיא מוקלטת לשם תרגול ושיפור השירות״ זכרו כי היא גם מוקלטת לשם ידיעה האם אתם אומרים אמת בזמן שאתם מדברים עם נציג השירות (ממ"נ- מד מתח נפשי).
ריח
התנהגות לא מילולית, כמו שפת גוף, וריחות שאנחנו פולטים מהגוף או בשמים שאנו משתמשים בהם, גם הם קשורים לשפת הגוף ומשפיעים על אופן שבו אנו תופסים ומעריכים אחד את השני במצבים חברתיים.
ריחות שאנו פולטים מהגוף או מבשמים שאנחנו משתמשים בהם הם חלק מהאותות הכימיים שלנו. לריחות יש השפעה פיזיולוגית ופסיכולוגית עמוקה על דרך שבה אנחנו תופסים ומגיבים לאחרים באינטראקציות חברתיות. מחקרים מראים שריחות ספציפיים עשויים להשפיע על תפיסת מידת המשיכה והביטחון שאנו חשים כלפי אדם אחר. ריחות מסוימים מקושרים גם לתפיסת סמכות, דומיננטיות וכריזמה.
שפת הגוף והריחות הפיזיים שלנו מהווים "שפה" לא מודעת ומשמשים כמסרים תת-הכרתיים המשפיעים על תקשורתנו ותפיסותינו. שני מרכיבים אלה פועלים ביחד ומספקים מידע נוסף מעבר למילים המוגדרות שאנחנו משתמשים בהן. ניתן לומר כי כלל התקשורת שלנו היא שפת גוף, שפה מילולית ומסרים תת הכרתיים שאנו מעבירים ובהם ריח.
לכן, בעת אינטראקציות חברתיות אנשים קולטים וערים לא רק למילים הנאמרות, אלא גם לרמזים הלא מילוליים הנשלחים דרך שפת הגוף והריחות של האדם השני. שני המרכיבים הלא מודעים הללו משפיעים באופן ניכר על התרשמותנו מהאדם ועל דינמיקת היחסים.
כללי:
אני מתחיל לסכם את חשיבות ההבנה של שפת הגוף בתחומים עסקיים, בין-אישיים וביטחוניים שונים.
בעסקים:
- שפת גוף יכולה לסייע לקרוא סימנים של כנות, ביטחון עצמי, שליטה במצב ובמידת המוטיבציה של הצד השני.
- במו"מ, שפת גוף יכולה לחשוף אם הצד השני פתוח או סגור לרעיונות, שיתופי פעולה או ויתורים.
- בהצגות ודיונים בפני קהל, שפת גוף של הדובר משפיעה על כריזמה ויכולת שכנוע.
- בראיונות עבודה, שפת גוף יכולה לחשוף התרגשות, חוסר כנות או חוסר ביטחון עצמי של המועמד.
בין-אישי:
- שפת גוף היא מקור עשיר של מידע על מצב רגשי, כוונות ורמזים תת-הכרתיים של האדם.
- היא מאפשרת לנו לפענח טוב יותר את המסרים המוסתרים שהאדם משדר.
- שפת גוף יכולה לסייע בפיתוח חיבור רגשי, הזדהות והבנה עמוקה יותר של האחר.
- גם באינטראקציות רומנטיות, שפת הגוף היא מקור חשוב למשיכה ורמזים למידת העניין.
ביטחוני:
- שפת גוף עוזרת לזהות סימנים לשקר, חשד, עוינות, פחד או סכנה אפשרית מהצד השני.
- בארגוני ביטחון, הבנת שפת הגוף היא כלי חיוני לחקירות, איסוף מודיעין ומניעת אירועים.
- גם במצבי חירום/משבר, יכולת הקריאה של שפת גוף מסייעת לזהות איומים ומוקדי מתח.
בכל התחומים הללו, כישורים ביצירת קשר עין נכון, קריאה וחיזוק שפת הגוף מאפשרים קבלת החלטות מבוססות יותר, זיהוי כוונות אמיתיות ושיפור ניכר ביכולת התקשורת וההשפעה. שפת הגוף היא מרכיב מהותי בתקשורת היומיומית שלנו, והיא משפיעה על האופן שבו אנו נתפסים ועל המסרים שאנו מעבירים לסביבה. על ידי הבנה וניהול נכון של שפת הגוף, נוכל לשפר את יכולות התקשורת שלנו, ליצור קשרים משמעותיים יותר ולהשיג הצלחה רבה יותר בחיינו המקצועיים והאישיים.
לסיכום:
שפת גוף הינה השפה הראשונית שאנו דוברים ועושים בה שימוש כל הזמן, הבעיה היא שאנו לא זוכרים לפרש אותה ולהבין מה המשמעות ולפיכך אנו משתדלים לא לתת לה משקל, כל זה קורה הואיל ולרוב האנשים אין את הכלים להבין מה היא אומרת. במהלך השנים בעודנו עובדים על היכולת הוורבאלית שלנו, אל לנו לשכוח את הבסיס שהיא שפת הגוף. האם יש אפשרות ללמוד לאחזר את הידע שאבד ואף לשכלל אותו? התשובה היא כן.
הערת הפרויקט:
שפת גוף היא חלק מפאזל של מידע שיש להכיר כדי להבין אנשים בצורה טובה יותר ולהצליח להשפיע עליהם. בהכשרות השונות של הפרויקט, שפת גוף מקבלת מקום של כבוד ואנו שמים דגש על לימוד שלה, תרגול שלה ושימוש בה בימי השטח השונים.
לצד זאת, חשוב לומר כי שפת גוף אינה יכולה לעמוד בפני עצמה והיא מחייבת ביצוע הצלבה עם מידעים נוספים כמו עברו של האדם ותודעתו הבסיסית. התודעה המצבית אכן מתגלה לנו באמצעות פענוח הרמזים הלא מילוליים אך כדי להטמיע את היכולת להבין אנשים כהרגל בחיינו, יש לבצע היכרות עם כלל חלקי הפאזל ולתרגל אותם ולא רק עם שפת גוף.