רבות נאמר, נכתב, שודר וצויץ בעניין בריחת המחבלים מכלא גלבוע. במיוחד דובר על תנאי המאסר המשופרים להם הם זוכים ולגורמים שהובילו לבריחתם מהכלא.
איך זה קשור לתחום המשא ומתן וליכולת לאתר מניעים וצרכים?
לכאורה, מדובר כאן בגוף רציני וגדול (שב"ס) מול אסיר בודד או קבוצת אסירים משוללי חרות וזכויות נוספות. אז איך זה שהם מצליחים להגיע למצב במסגרתו הם מנהלים משא ומתן עם שב"ס על תנאי כליאתם ואף מצליחים לזכות בתנאים מפליגים?
ובכן, כאן בדיוק נכנסת לתמונה היכולת לאתר מניעים וצרכים.
האסירים בחוכמתם ולמרות חולשתם היחסית, הצליחו לאתר את "נקודת החולשה" של שב"ס. הם הצליחו להבין מה מניע את שב"ס ומה הדבר החשוב ביותר לשב"ס.
הדבר הכי חשוב לשב"ס או המניע של הארגון (להערכתם), היה הרצון לשמור על "שקט תעשייתי" ולהגיע למצב שבו אף אסיר לא יברח, אף אסיר לא יפגע ושלא יהיו מהומות והתפרעויות כדי לצמצם את מרחב העיסוק באסירים ולצמצם את הצורך לטפל בבעיות.
הבעיה היא… שבדיוק על המניע הזה האסירים "ניגנו".
הדבר הראשון שהם עשו, היה להתארגן כקבוצה. הם הבינו שכוחם בהתאגדותם. הם יצרו את דמות "הדובר" שהוא לכאורה ולמעשה נציג של כל האסירים כך שבמהלך ניהול המשא ומתן מול שב"ס, הוא לא נעמד מול ארגון גדול כאסיר בודד אלא כנציג של מספר עשרות או מאות אסירים.
לאחר ההתאגדות הדובר (כשהוא מודע למה מניע את שב"ס) האסירים עברו לשלב הבא והוא להציע לשב"ס שקט. כאן הדובר מצהיר ומבטיח שיש לו שליטה על האסירים והם יעשו כדבריו, מה שכמובן יכול לסייע בשמירה על השקט (המניע) ובתמורה ביקש תנאי כליאה משופרים.
אותו דובר עבד בשיטת ״הסלמי״, הוא ידע שבאם יבוא בדרישות מופרזות הוא עלול לגרום לאי שיתוף פעולה מצד שב"ס בסיטואציה הנוכחית. לכן האסירים מיננו (מינון) את דרישותיהם והציגו אותם שלב אחר שלב בצורה הדרגתית למרות שבסבירות גבוהה, תכננו את דרישותיהם לטווח ארוך מבעוד מועד.
דבר נוסף שחשוב לציין הוא הגורמים שניהלו את המשא ומתן.
מצד אחד, נציג האסירים שעצם העובדה שהיה שפוט לשנים ארוכות ייצג באופן קבוע את האסירים, היה בקי בהשתלשלות המשא ומתן והיה לו מה שנקרא בעגה המקצועית "זיכרון ארגוני"
מנגד, נציגי שב"ס התחלפו מידי שנתיים – שלוש ועקב כך, יתכן ולא נוהל משא ומתן עקבי ורצוף מצד הארגון.
טוב שהפרשיה ״הסתיימה״ וכל המחבלים שברחו חזרו לכלא.
מקווה שהצלחנו לתת לכם זווית מעניינת על הקשר שבין משא ומתן למחבלים הנמלטים.
הערת הפרויקט: ישנם אירועים רבים מהם ניתן ללמוד להבין אנשים ולנתח התנהגויות. בין אם אנחנו מסכימים או לא מסכימים על פרטים כאלה ואחרים, עצם ההחלטה לבחון אירועים המתרחשים במהלך חיינו ומלווים את שגרת היום יום שלנו בצורה מקצועית, לעומק ומתוך מטרה ללמוד היא השינוי המהותי שיכול אדם לעשות לעצמו.
אומנות ההשפעה על אנשים ובתוכה היכולת לשכנע אותם ולשנות את דעתם מתרחשת כל יום, כל היום, מול עינינו וכדי להפוך את היכולות הבין אישיות המתקדמות להרגל, רצוי לתת לעניינים שונים התייחסות, גם אם מדובר בהתייחסות שנעשית במחשבה בלבד.
כותב המאמר: מר יוסי אמרוסי, בכיר לשעבר במערכת הביטחון.