מה מניע נשים פלסטיניות נורמטיביות מן הישוב לבצע פיגועי התאבדות?
באופן סטטיסטי, טרור מתחבר בתודעה של מרבית האנשים עם העולם הגברי. כשאנחנו שומעים על פיגוע התאבדות אנחנו חושבים בדרך כלל על גבר שביצע את הפיגוע.
אולם, מסתבר שחלקן של הנשים אמנם קטן יותר אך לעיתים הוא מאוד מאוד משמעותי. אז מה מניע אותן לבצע פיגוע ממנו אין חזרה? האם אלו אותם מניעים המניעים את הגברים?
חקרתי (כותב המאמר) לא מעט את הנושא, בעיקר בשטח ומסתבר שאצל הנשים עניין המניע מופיע גם הוא בשתי רמות:
ישנו המניע הגלוי וקל המשקל וישנו מניע סמוי בעל משקל מרכזי, מניע שאינו ידוע לאיש (למעט המפגעת עצמה) והוא הוא זה שהניע אותה לבצע את מה שביצעה.
מפאת צנעת הפרט לא אזכיר שמות אולם אתן שלוש דוגמאות:
- בתחילת שנות האלפיים ביצעה תושבת אזור רמאללה פיגוע התאבדות. על פניו הפיגוע היה פיגוע ממניע לאומני. האישה כתבה בצוואתה כי הפיגוע הוא פיגוע נקמה על ההרוגים והפצועים הפלסטינים. אולם בבחינה לעומק עולה כי המפגעת היתה נשואה מספר שנים אולם לא הצליחה ללדת ילדים. עקב כך, גירש אותה בעלה והיא חזרה לבית הוריה. במהלך השנה בעלה התחתן שנית ולאחר תשעה חודשים נולד לו ילד ראשון והיא הרגישה פגועה, סוג של אישה מסוג ב, אישה שלא ממשה את יעודה בחברה המוסלמית השמרנית. מסתבר שזה היה המניע הסמוי שהוביל אותה לעשות את שעשתה.
- המקרה השני הוא של נערה צעירה תושבת בית לחם שביצעה פיגוע התאבדות בירושלים. גם כאן על פניו נראה שהמניע הוא לאומני. הנערה הצטלמה עם מדי צבא ונשק ובצוואתה נשבעה לנקום ב"אויב הציוני" אולם בבדיקה לאחור מסתבר שהנערה שהייתה מאורסת לנער קרוב משפחתה הרתה לו מחוץ לנישואין, ובחברה המוסלמית השמרנית מדובר במעשה שלא יעשה כשלעיתים קרובי משפחתה של הנערה יהרגו אותה רק בגלל הבושה שהביאה על המשפחה ולאור הפגיעה בכבוד המשפחה. לכן, בחרה הנערה לבצע פיגוע התאבדות על מנת למות כ״שאהידה״ ולא כמי שפגעה במוסר המשפחתי המוסלמי.
- המקרה השלישי הוא מקרה של בחורה צעירה עזתית נשואה ואמא לשני ילדים שלאחר מספר שנות נישואין התאהבה באדם אחר וניהלה איתו רומן אינטימי. לאחר כשנה הרומן התגלה ובעלה ניסה לרצוח אותה על רקע כבוד המשפחה. היא הצליחה להימלט לבית אביה אולם גם שם לא מצאה מסתור. אביה הוקיע את מעשיה ולא היה מוכן לקבל אותה. בלית ברירה הסכימה להצעת ארגון טרור לבצע פיגוע התאבדות בעזה אותו אכן ביצעה. גם כאן הסרטונים שהסריטה טרם הפיגוע והצוואה שכתבה לימדו לכאורה שהמניע היה לאומני אולם ברור לכל כי המניע הסמוי (ההסתבכות הרומנטית) הוא זה שהוביל אותה לביצוע הפיגוע דה פקטו.
צריך להדגיש כי לא מעט נשים עושות פיגועים גם מהמניע הלאומני אולם מסתבר שלנשים רבות שביקשו לעשות או עשו פיגוע יש מניעים נסתרים שמתגלים בדרך כלל רק לאחר ביצוע הפיגוע.
לסיכום – נושא המניע הגלוי והמניע הסמוי מופיע בכל תחומי החיים (לא רק בטרור) ועל מנת להצליח באינטראקציה ולהשיג את מה שרוצים להשיג, מומלץ תמיד לנסות לחפש ולאתר את המניעים הסמויים. הם אלה שקובעים את התנהגותו של בן השיח שלכם.
זכרו תמיד כי הפתרון הקל ביותר הוא להאשים את ״המניעים המוכרים״, את ״הסיבות המוכרות״ ולחשוב באופן תבניתי ופשטני אך מי מכם שירצו להפוך את היכולת להשפיע על אנשים ליתרון מקצועי הלכה למעשה – יידרשו לחשוב מחוץ לקופסא, לחפש, לאפשר לתחושות הבטן לבחון את הבלתי אפשרי ולמצוא את המודיעין במקומות שאף אחד אחר לא חשב אפילו לחפש. פיזית ומחשבתית.