חוסר וודאות לגבי העתיד, ודאי בעת מלחמה, הוא אתגר משמעותי; אך חוויותיהם של מרגלים וקציני מודיעין יכולות לספק תובנות חשובות לגבי ניהול העמימות הזו.
במאמר זה נחקור כלים להתמודדות עם עתיד לא ברור, נעמיק בכוחה של תקשורת בין אישית ככלי עזר לתקופה ובלקחים שנלמדו מאנשי מודיעין שהתנסו בעברם בניהול משברים. במאמר תגלו כיצד מיומנויות אלה יכולות לעזור ולמצוא בהירות ויציבות גם כשהדרך נראית מעורפלת.
השלב הראשון – פירוק והבנה של חוסר הוודאות
זהו בעצם השלב הראשון של ההתמודדות עם המצב. ברגע שמבינים באילו נושאים יש לנו חוסר ודאות, מה הם הפחדים שלנו, אילו תרחישים עלולים לקרות בדרכנו וכיצד הם יכולים להשפיע עלינו – מתחזקת תחושת השליטה בסיטואציה.
השלב השני – תקשורת יעילה במשבר
תקשורת היא חבל הצלה בעולם הריגול, במיוחד בעתות משבר. דווקא בתקופה כזו, אנו ממליצים לתעדף תקשורת פתוחה, ברורה וכנה. מוטב לאדם להמנע בתקופה כזו מ״לשמור דברים בבטן״ או לנסות ״שלא להכביד״ על אחרים. דווקא השיח עם אנשים על הקשיים האישיים שלנו, מאפשר לנו לפרוק מצד אחד ומאפשר לאותם אנשים מצד שני, להרגיש שהם לא לבד. יכול מאוד להיות, שתחושות שלדעתכם רק אתם מרגישים הן הרבה יותר נפוצות ממה שנדמה לכם. כמו כן, תקשורת יעילה במשבר כוללת גם את ההקשבה האקטיבית לאחר במסגרתה ננסה להבין מה אומרים לנו מבעד למילים, נבחן את תנועות הגוף והמסרים הלא -מילוליים שנחשפים בעיתות משבר באופן גס יותר. במהלך תקשורת עם אנשים, נכון לשמור על קור רוח גם למול אמירות קשות, חריגות או כאלה שבשגרה היו נתפסות ״מוזרות״ ולהבין שמצב חירום עלול להקצין בקרב אנשים את הרגשות ולא להיבהל מאמירות כאלה. לצד זאת, במידה ומדובר באמירות שכוללות שיח על התאבדות, פעולות נקם או אחרות – מומלץ לדווח לגורמי מקצוע.
השלב השלישי: הכוח של בניית מערכות יחסים חזקות
מרגלים מצטיינים בבנייה ותחזוקה של קשרים חזקים עם אנשי מפתח וקולגות. אם ניקח את הדוגמא לעולם האזרחי, היו בטוחים שגם קולגות שלכם, אנשים שהגדרתם ״מתחרים״ או עמיתים כאלה ואחרים, יכולים להמצא באותה נקודת המשבר כמו שלכם. לכן, היכולת לגלות אמפתיה, לשוחח עם גורמים מקצועיים שבשגרה מצויים בצד השני של המתרס ולנהל איתם מערכת יחסים בריאה בשלב זה – ייתגלו כעוגנים חשובים ליום שאחרי. זכרו – שניים תמיד חזקים מאחד, כל עוד הם מאוחדים. בנו אחדות, שיתופי פעולה ונסו להתמודד עם המצב המורכב באופן שכלתני, חכם ונחוש – למול המטרה שלכם והיא – שמירה על שפיות, ניהול שגרת חירום ומניעת הדרדרות המצב.
השלב הרביעי: הסתגלות ותושייה
מרגלים הם מאסטרים של הסתגלות, לעתים קרובות הם עובדים בסביבות מתח גבוהות המשתנות במהירות. גם אם מדובר במובן מאליו שהכי קשה לבצעו, עדין נאמר זאת באופן חד משמעי וברור – שמירה על תושייה, מציאת פתרונות יצירתיים והתאמת תוכניות לפי הצורך, בהתאם למצב, יסייעו לכם לנווט במרחבים חסרי הודאות ובמצב לא בטוח, כמו מלחמה.
השלב החמישי: ניהול ההשפעה הפסיכולוגית
חוסר הוודאות יכול לגבות מחיר בבריאות הנפש. קציני מודיעין מאומנים לנהל לחץ ולשמור על המיקוד שלהם. נסו לסגל לעצמכם דווקא בתקופה הזו טכניקות חדשות לשמירה על גמישות, כגון מיינדפולנס וויסות רגשי. כמו כן, אנו ממליצים בחום למנן באופן עקבי את החשיפה לחדשות. אולפני החדשות שמעטרים את הטלוויזיה בתקופה הזו בכותרות אדומות רק פוגעים בתחושת השליטה שלכם וגורמים לחרדה לגבור. נהלו את היקף הזמן שאתם משקיעים בצפייה בחדשות, בעדכונים ביטחוניים ובדיווחים. הקפידו לשמור על הנחיות פיקוד העורף ולצידן, נסו לנהל שגרת חיים קבועה, שכוללת עוגנים בלו״ז כמו מקלחת, זמן ללא טלפון, קריאה, האזנה למוסיקה וכדומה. עוגנים בתקופות של חוסר בהירות בנוגע לעתיד, יכולים לסייע משמעותית בהתמודדות הנפש עם המצב ולחזק את החוסן האישי.
השלב השישי: הכנה לבלתי ידוע
בעולם הריגול, ההכנה היא המפתח. בחנו כיצד תוכלו ליישם עקרונות של איסוף מודיעין כמו הצלבה בין מידעים, אימות דיווחים והטלת ספק בשמועות השונות שמתפרסמות מעת לעת כדי לצפות טוב יותר תרחישים עתידיים ולקבל החלטות מושכלות. למי שהכינו עצמם מראש לימי לחימה, ברמה העסקית לדוגמא – זה הזמן להוציא את התכניות מהמגירה, לבחון אותן, לעבור עליהן ולבדוק מה נכון ליישם בשלב הזה ומה נכון להשאיר לשלבים הבאים – במידה והמצב יסלים או יירגע. הידיעה שיש פעולות מותאמות לתקופה הנוכחית, מפחיתה את הלחץ הנפשי ומייצרת יותר ודאות.
סכמו את נקודות המפתח שהוצגו כאן מתוך כלים שנהוגים בעולם המודיעין להתמודדות עם אי ודאות. הדגישו את הכלים הרלוונטים עבורכם ושמרו על תקשורת פתוחה, בניית מערכות יחסים חזקות, הסתגלות והכנה. עודדו את הקרובים אליכם ליישם את השיעורים הללו בחייהם וכך תשיגו שני דברים: הראשון – סביבה חזקה יותר, תומכת ואיתנה. כזו שמקדמת אתכם ולא גורמת לכם לחוש חרדה נוספת. השני – תעזרו לאנשים סביבכם להתמודד עם המצב טוב יותר.
לסיכום,
במציאות בלתי צפויה, כשהעתיד אינו ברור, חוויותיהם של מרגלים וקציני מודיעין מספקים שיעורים חשובים לניהול חוסר הוודאות. שלבי העבודה הללו יכולים לסייע באופן ניכר בפיתוח החוסן האישי ובניהול ״שגרת מלחמה״ שאינה מלווה בחרדות קבועות ובלתי נשלטות.
זכרו – אין לנו ארץ אחרת. החוסן האישי של כל אדם, האפשרות לעשות, לעבוד, להתנדב, להרגיש יעיל ומועיל הם אלו שיחזקו אתכם, שיוציאו אתכם מתוך הישיבה הבלתי פוסקת מול המסך אל המציאות האמיתית איתה נדרש להתמודד.
אנחנו כאן בשבילכם, נמשיך לספק תוכן בהתאם לבקשות שיעלו מהקהל וביחד… רק יחד, ננצח.
עם ישראל חי.